Selasa, Oktober 13, 2009

Muzik Cinta 2

Muzik 2

"Swan!!!" Pen terlepas dari tangan. Kertas yang baru ingin dibukanya terbang dari pandangan. Tubuhnya terkaku disitu tanpa bergerak seinci pun.

"Swan, i miss you so much." Satu pelukan hinggap di badan Swan. Kaget dia dengan keadaan yang tidak diduganya.

"Maaf cik muda." Setiausahanya, Aiera datang dengan terkoncoh-koncoh sambil membetulkan cermin matanya.

"Saya gagal menghalangnya dari masuk ke bilik cik muda." Setiausaha itu menunduk. Takut memandang muka Swan yang jarang tersenyum itu.

Pelukan dari yang memeranjatkan tadi dileraikan. Sambil matanya beralih kearah setiausaha yang takut-takut itu. Takut terhadap Swan Nivera.

"Keluar!" Swan bersuara tegas meskipun matanya tidak memandang kearah setiausahanya. Terus saja Aiera hilang dari pandangan. Takut untuk menghadang cik mudanya merangkap kepada pengarah syarikat Cold Shipping Corporation.

"Bodoh!" Swan menggumam perlahan. Kali ni suaranya ditujukan kepada gadis yang baru selesai memeluknya.. Mata gadis dihadapannya tajam merenung dengan mata kelabunya. Kelihatan marah dengan ungkapannya yang baru keluar dari mulut berbisanya.

"Apa?" Dengan selamba, Swan mengutip semula pen dan kertas yang melayang tadi lalu duduk dikerusi empuknya.

"Kau ni. Sedap je kata aku bodoh. Kau tak suka ya aku datang.?" Suara merajuk dan manja mula kedengaran. Tiada suara mahu marah-marah seperti dul apabila dikutuk sedemikian rupa. Tangan Swan yang baru mahu menulis terhenti. Menghadap gadis tadi.

"Kalau aku kata ya, macam mana?" Dengan langsung tiada perasaan, Swan selamba menuturkan kata-kata yang sinis sekali. Seolah langsung tidak memikirkan perasaan gadis itu.

"Swan!!" Gadis itu merengek manja sambil berjalan kearah mejanya. Tanpa dipelawa, terus saja gadis itu melabuhkan punggung di kerusi hadapannya.

"Kau ni jahatlah. Aku baru balik dari New Zealand. Dah kau cakap macam tu. Eei, sakitnya hati aku!"

"Kau sakit bukan masalah aku." Cepat saja suaranya memintas. Dengan wajah yang tidak beriak, dengan wajah yang selamba, dia mengangkat kening. Apa lagi, membulat mata si gadis hadapannya. Swan yakin dan pasti, gadis itu akan melenting sebentar lagi.

"Swan! Apalah nasib aku punya kawan macam kau. Sudahlah tak reti jaga penampilan, tak reti bermekap. Apatah lagi cakap dengan nada yang sopan. Sudahlah garang sampaikan setiausaha sendiri dan menggigil jumpa kau. Macam dia jumpa hantu yang kepalanya dah lari, tau?!

Lepas tu tak reti nak jaga perasaan orang, cakap tu selamba je. Macam leser! Semua benda nak dimusnahkan cuma yang beza, kau tu semua hati orang kau nak singgungkan. Kau tu pulak dahlah gangster. Taklah cantik sangat. Tak reti nak..."

"Casey, stop it!" Seperti yang dijangka, Casey Neice pasti akan membebel tentangnya. Semua kesalahan yang tiada kaitan tentang keadaan sekarang pasti akan dikaitkan semula. Itulah Casey. Jika dia tidak puas hati dengan sesuatu perkara, pasti kesalahan orang itu yang dari lepas akan diungkit balik.

"Ha..lagi satu kau tu tak.."

"Aku minta maaf!" Segera Swan memintas percakapannya. Seolah sudah tahu apa yang ingin dikatakan sebentar lagi.

Satu sengehan lebar terukir dibibir teman rapatnya. Casey bangun dari kerusi sambil tersenyum sinis menuju kearah Swan.

"What? Takkan kau tak puas hati lagi dengan ucapan maaf tu?" Swan memandang pelik kearah Casey. Seolah-olah ada hajat penari itu mendekatinya. Lebih-lebih lagi senyuman yang terbit dibibir Casey. Ada sesuatu yang dicurigai disitu.

Segera Casey merampas tas tangan yang berada disebelah temannya. Swan hanya memandang dengan perasaan yang pelik.

"Let's go!"

"Pergi mana?" Swan mengecilkan mata untuk memahami maksud tersirat temannya.

"Aku belum maafkan kau lagi. Maybe aku akan maafkan kau kalau kau belanja aku makan and then belanja aku shopping." Dengan gaya yang gedik, Caey menayangkan tas tangan berwarna silver milik Swan.

"No way! Duit elaun kau mana?" Ketawa sinis mula tercetus dibibir Casey.

"You know, my money..."

"Dah habis?" Belum sempat satu ayat disempurnakan, Swan segera memotong ayat itu. Kepala Casey hanya mengangguk saja.

"Oh my god." Terbeliak biji mata Swan memandang temannya. Duit elaun yang bernilai RM 20,000 yang diberi setiap bulan kepada Casey sudah habis. Swan memang tidak boleh mempercayainya! She very crazy!~

0 komen: